Újhold nyitóoldal

 

2011 márciusában alakult meg Budapesten az Újhold  zenekar. A két tagú formáció kimondottan versek megzenésítésére jött létre. Az országban számtalan olyan tehetséges együttes/előadó van, aki kiválóan zenésít meg verseket. Az Újhold tagjai (mindketten rockzenekarokban játszanak) azonban az ún. alternatív-underground közegből jönnek, ezért más zenei ízléssel nyúlnak a költeményekhez, mint sok más hazai zenekar. Ezért az Újhold egy színfolt lehet a hazai verszenekarok palettáján.

   A zenekar első nagylemeze 2011 októberében jelent meg Bájoló címmel.

   Az együttes tisztában van azzal, hogy a mai kor nem kedvez ennek a műfajnak. Mégis úgy érzi, a zene közelebb hozhatja az emberekhez a verseket. Egy-egy dal meghallgatása után esetleg a költők köteteit is fellapozzák majd.
     A névnek több irodalmi vonatkozása is van: Az Újhold 1946 decemberétől 1948 májusáig működő szépirodalmi folyóirat. Szerkesztői: Lengyel Balázs, Mándy Iván, Pilinszky János, Somlyó György, később Nemes Nagy Ágnes, Örkény István és Gyárfás Miklós. Ők az Újhold-nemzedék. Újhold volt a címe Radnóti Miklós ötödik verseskötetének, amely 1935-ben jelent meg.


    Krasznahorkai László mint magyartanár és zenész számtalan felkérést kapott iskolájában, ahol tanít, hogy bizonyos ünnepségekre zenésítsen meg verseket. A megzenésített versek száma egyre csak nőtt. Úgy érezte, hogy ezeket a dalokat el fogja felejteni, ha nem hoz létre előadásukra egy külön formációt. Mindenképpen egy billentyűt szeretett volna a gitár mellé, ezért nagyon megörült, mikor Hellenpárt György elfogadta a felkérését, hogy szintetizátoron kísérje. Az Újhold koncertjein időnként Takács Márton (dobok) működött közre mint vendégzenész.
     Krasznahorkai László 1998-2008 között a Holt Költők Társasága (dark-wave) zenekar szövegírója, énekes-gitárosa volt. Négy nagylemezt készítettek az évek során. 2004-től 2012-ig a Szabad Európa Rádió (indie-alter) együttes szólógitárosa és egyik énekese volt.

2013-tól Takács Márton dobos állandó tag lett. A koncerteken időnként közreműködik Lakner Ádám basszusgitáros.

 

"Az mondjuk a minimális követelmény, hogy jók legyenek a számok és (versekről lévén szó) szépek; nem is ez a lemez különlegessége és legnagyobb erénye, hanem hogy izgalmasan találkozik rajta több hagyomány: egyrészt a megzenésített verseké, másrészt a magyar alterrocké, végül pedig az angolszász( indie)rocké. Ez a köztesség tetten érhető a dallamokban és az énekstílusban is, ami néha a beszédszerűséghez közelít, máskor dallamosabb, többféleképpen. Akár rosszul is elsülhetne ez, de jól sül el. A hangszerelés is kellőképpen változatos, ami elsősorban a szintinek köszönhető. (Az külön érdekes, hogy ha egy kicsit is alterrockos a zene, akkor egy soráthajlásos szöveg kvázi automatikusan Lovasi Andrást idézi fel, még akkor is, ha ez ugye, anakronizmus, hiszen az ő szövegeinél korábbi versekről van szó.)" Lemezkritika, Quart, Rónai András (2011.10.12.)

2013 novemberében jelent meg a csapat második nagylemeze Elillant évek szőlőhegyén címmel. A 15 dalt tartalmazó anyag - az előző albumhoz képest - már teljes, nagyzenekari felállásban készült. Tetten érhetők kifejezetten rockos elemek is. A lemez egyik erénye, hogy a tematikájukban eltérő versek szépen elférnek egymás mellett (Október 6., Trianon, Holokauszt). A másik erény az ének szuggesztivitása és a billentyűs játéka, anely alapvetően a hangzást is meghatározza.

Nem mondhatnánk, hogy vidám dolgoról van szó itt: magány, bánat, szorongás, számvetés, halál. Mégsem mondható letargikusnak ez a lemez, mert a zene hangulata (kifejezetten slágeres témák is tetten érhetők) és a költészet játékossága ellenpontozza ezt a tematikát.

 
  2012 © Minden jog fenntartva
Készítette Kovács Lajos 2011-ben!